“Friends In Low Places.” Lower Level Basement/Interior

Presenting a stunning Lower Level Basement finish in Inver Grove Heights, MN, aptly named “Friends In Low Places.”

The vision for this space was multi-faceted, aiming to create:

  • A welcoming gathering space for family and friends
  • An entertaining area infused with rustic coziness and a touch of modernity, carrying an industrial vibe
  • The addition of a bedroom and bathroom
  • A dedicated game room
  • Multiple inviting zones for socializing and relaxation

Initially, this space was a former foreclosure house, presenting a challenge for even the most avid DIY enthusiast. To bring this vision to life, a comprehensive transformation took place, involving the complete overhaul of electrical, HVAC, plumbing, and low-voltage systems throughout the entire space.

Structural enhancements were implemented, including the removal of walls to seamlessly integrate the bar area into the overall layout. New interior footings and beams were strategically added to support the load, while reclaimed hand-hewn hardwood posts and beams contributed to the creation of the new bar space.

Adding an authentic rustic touch, custom reclaimed box beams and planks adorned the recessed bar ceiling. The front of the bar wall featured blackened steel panels with Brass inlaid rivets and x brace strapping, delivering an industrial-chic aesthetic.

The bar area boasted quartz countertops and custom Knotty Alder Stained cabinets, while high-end Luxury Vinyl Plank (LVP) flooring extended throughout the main Lower Level and bathroom. An antiqued glass mirror with a reclaimed frame, wrapped in blackened steel with brass riveting, added a distinctive touch.

Illuminating the space were recessed can lighting, in-cabinet lighting, and decorative fixtures. Practical additions included an ice maker and beverage fridge behind the bar, as well as new patio doors leading to the pool and backyard with a private pond.

The cohesive design featured Sherwin Williams Iron Ore color on all doors and millwork, a 55″ linear electric fireplace with a matching hand-hewn mantle, and reclaimed paneling in a herringbone pattern on either side of the fireplace. Completing the look were 2″ thick reclaimed shelving at the fireplace, creating a space that seamlessly blends functionality with aesthetic appeal.